Żywienie

Psierniczki

Składniki:

  • 2 szklanki mąki (pszennej, razowej, gryczanej, ryżowej lub innej)
  • pół szklanki płatków owsianych lub otrębów
  • jajko
  • 2 łyżki miodu
  • pół szklanki ciepłego mleka
  • 2 łyżki tłuszczu roślinnego (np. oleju rzepakowego)
  • łyżeczka gałki muszkatołowej
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka sproszkowanego imbiru

 

 

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 180ºC.

Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy płatki owsiane (możemy je wcześniej zblendować) oraz przyprawy. Wbijamy do tego jedno jajko oraz dodajemy tłuszcz i miód. Zagniatamy, powoli dolewając lekko ciepłe mleko (po 1 łyżce). Ciasto powinno być plastyczne i nie powinno przyklejać się do rąk.

Na stolnicy rozsypujemy mąkę i rozwałkowujemy ciasto na grubość 2-4mm. Wykrawamy psierniczki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 10-15 minut, aż się zarumienią.

 

 

 

 

 

Smacznego 🙂