Składniki:
- 2 szklanki mąki (pszennej, razowej, gryczanej, ryżowej lub innej)
- pół szklanki płatków owsianych lub otrębów
- jajko
- 2 łyżki miodu
- pół szklanki ciepłego mleka
- 2 łyżki tłuszczu roślinnego (np. oleju rzepakowego)
- łyżeczka gałki muszkatołowej
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka sproszkowanego imbiru
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 180ºC.
Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy płatki owsiane (możemy je wcześniej zblendować) oraz przyprawy. Wbijamy do tego jedno jajko oraz dodajemy tłuszcz i miód. Zagniatamy, powoli dolewając lekko ciepłe mleko (po 1 łyżce). Ciasto powinno być plastyczne i nie powinno przyklejać się do rąk.
Na stolnicy rozsypujemy mąkę i rozwałkowujemy ciasto na grubość 2-4mm. Wykrawamy psierniczki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 10-15 minut, aż się zarumienią.
Smacznego 🙂